Video

Αφορμή της έκδοσης του πρώτου βιβλίου στα ελληνικά για το έργο του CLR James, στάθηκαν οι συζητήσεις των μελών της συντακτικής ομάδας του Αυτολεξεί με τον ελευθεριακό μελετητή Matthew Quest από τις ΗΠΑ. Ο Quest συγκαταλέγεται στους κορυφαίους μελετητές της κληρονομιάς του Αφρο-Καραϊβικού επαναστάτη και στοχαστή CLR James.

Στην εκδήλωση μιλούν:

》Αλέξανδρος Σχισμένος (δρ Φιλοσοφίας, συγγραφέας)

》Γιάβορ Ταρίνσκι (συγγραφέας, ακτιβιστής)

》Γιώργος Πουλάδος (μεταφραστής, απόφοιτος ΜΠΣ Δημόσιας Ιστορίας)

》Ο παρευρισκόμενος κόσμος με ερωτήσεις/τοποθετήσεις κ.λπ.

Στην κουβέντα εστιάζουμε στο πώς τόσο οι καθημερινοί άνθρωποι όσο και οι αποικιοκρατούμενοι λαοί υποβαθμίζονται διαχρονικά από την αποστέρηση του δικαιώματός τους στη λαϊκή αυτοκυβέρνηση. Παρ’ όλες τις απαγορεύσεις, από την αρχαιότητα έως και τη μετα-αποικιακή εποχή απλοί άνθρωποι, μέσω της αυτοκαθοριζόμενης απελευθερωτικής τους δραστηριότητας, αγωνίστηκαν για να αναλάβουν οι ίδιοι τα ηνία της κοινωνίας. Ποιες ήταν οι ιδέες του CLR James που διαμόρφωσαν ένα όραμα για την αφρικανική ήπειρο, την Καραϊβική και την αντίσταση των Αφροαμερικανών στον 20ό αιώνα; Πώς η εξέλιξη της σκέψης του συνεισφέρει νέες δυνατότητες χειραφέτησης στο σήμερα; Ποιο ήταν το πολιτικό νήμα που συνέδεσε προσωπικά με μία ιδιαίτερη γνωριμία και συνεργασία τους CLR James και Κορνήλιο Καστοριάδη;

Ο Σι Ελ Αρ Τζέιμς (1901-1989), ή Σίριλ Λάιονελ Ρόμπερτ Τζέιμς, υπήρξε ένας από τους επιδραστικότερους ελευθεριακούς επαναστάτες διανοούμενους τόσο του παναφρικανικού όσο και του διεθνούς εργατικού κινήματος. Καταγόταν από το Τρινιντάντ και είναι συγγραφέας του πιο γνωστού βιβλίου ιστορίας της Αϊτιανής Επανάστασης Μαύροι Ιακωβίνοι, καθώς και του βιβλίου Παγκόσμια Επανάσταση, στο οποίο διερευνά την άνοδο και την πτώση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Το βιβλίο του έτυχε θερμής υποδοχής μεταξύ άλλων από τον Τρότσκι και τον Τζορτζ Όργουελ, ενώ θεωρείται πως θεμελίωσε το τροτσκιστικό ρεύμα παγκοσμίως. Ο Τζέιμς έγινε το στήριγμα των μαύρων ανθρώπων όλου του κόσμου που αναζητούν μια ριζοσπαστική αλλαγή. Λιγότερο γνωστή, αν και εξαιρετικά σημαντική, ήταν η εγκατάλειψη του Τζέιμς στην πίστη του στην πρωτοπορία και η συμπόρευσή του με την άμεση δημοκρατία και την αυτοδιαχείριση, όπως διαπιστώνεται στην ανάλυσή του για την κλασική Αθήνα και την Ουγγρική Επανάσταση του 1956.

Το 1958, ο CLR James μαζί με τον Καστοριάδη και τη Grace Lee Boggs θα εκδώσουν το βιβλίο Facing Reality. Ο Καστοριάδης αναφέρει χαρακτηριστικά πως, ενώ ταξίδευε στο εξωτερικό, ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε ποτέ μαζί του για να υποστηρίξει τα οράματα της αρχαίας Αθήνας ήταν ένας μαύρος επαναστάτης από το Τρινιντάντ και ειδικός στο κρίκετ, ο CLR James.



Η πολιτική ομάδα Αυτενέργεια διοργάνωσε στις 16/01/23, στο TRISE, μία ημέρα αυτομόρφωσης με θέμα τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στην επαναστική σκέψη των στοχαστών Μάρει Μπούκτσιν και Κορνήλιου Καστοριάδη. Συμπληρώθηκε ένας αιώνας πια από τη γέννηση των Καστοριάδη και Μπούκτσιν που έζησαν σε κοντινά χρόνια, αν και σε απομακρυσμένες γεωγραφίες. Οι δυο τους συνεργάστηκαν, ήρθαν σε ρήξη και εν τέλει επηρέασαν καθοριστικά κινήματα και εξεγέρσεις όπως τον Μάη του ’68 και τη σημερινή Ροζάβα. Το έργο τους, παρ’ όλα αυτά, δεν γίνεται πάντα αρκετά σαφές ενώ κατά καιρούς έχει δεχτεί διαστρέβλωση και παραποίηση. Έννοιες όπως φαντασιακό, δημιουργία, αυτονομία, θεσμίσεις και ελευθεριακός δημοτισμός, κοινωνική οικολογία, ελευθερία από την άλλη, συμπλέκονται. Δεν είναι τυχαία η πολιτική τους συνεργασία για πολλά χρόνια αλλά και η ακόλουθη παύση των σχέσεων τους.

Μια λεπτομέρεια ιστορικής σημασίας είναι πως το περιοδικό Κοινωνία και Φύση, στο οποίο συνεργάστηκαν, είχε την έδρα του στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Τρισέ και διεξήχθη η εκδήλωσή μας. Στη συζήτηση προσπαθήσαμε να αναστοχαστούμε το νέο, αποσαφηνίζοντας κάποια σημεία γύρω από την πολιτική κληρονομιά των 2 τους. Το πρόταγμα της δημιουργίας μιας δίκαιης, δημοκρατικής και αυτόνομης κοινωνίας διατρέχει όλο το έργο τους. Εκκινώντας από παραδοσιακά προτάγματα (κομμουνισμός, τροτσκισμός και αναρχισμός) οι δύο στοχαστές προσπέρασαν τα ιδεολογικά δόγματα και επιχείρησαν να ανανεώσουν την έννοια της επανάστασης, εγκαταλείποντας οριστικά και αμετάκλητα την ιδέα της εφόδου στα Χειμερινά Ανάκτορα. Αυτό δεν σήμαινε την εγκατάλειψη της ιδέας της επανάστασης, αλλά την προσπάθεια επανανοηματοδότησής της. Μιας εξέλιξης που έφερε στο φως νέα προβλήματα πολιτικής, πρακτικής, ηθικής και θεωρητικής φύσεως όπως ο ρόλος της εργατικής τάξης στην κοινωνική επανάσταση, η δημιουργία αυτόνομων πολιτικών και κοινωνικών θεσμών και η προσπάθεια σύζευξης του ατομικού και του συλλογικού. H παράλληλη εξέταση της προβληματικής τους, αποκαλύπτει ενδιαφέροντα σημεία σύγκλισης και απόκλισης, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει μια συζήτηση που προσπαθεί να διαυγάσει τα ζητήματα της κοινωνικής χειραφέτησης μ’ ένα σύγχρονο τρόπο.

Τρεις άνθρωποι, μέλη του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας TRISE, καλοί γνώστες και μελετητές των έργων των 2 στοχαστών,άνοιξαν την κουβέντα με τις εισηγήσεις τους: Γιάβορ Ταρίνσκι, Αλέξανδρος Σχισμένος και Γιώργος Πουλάδος. Στη συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

https://aftenergeia.gr/



 

 



The honorary doctorate and the Battle of Crete This is a small part of a larger interview that Heinz A. Richter gave to me on 2 June 2022

 



Heinz A. Richter Interview to George Poulados 1 June 2022



Ιστορικός ερευνητής, σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης 10 Ιουνίου 2022

 



Ιστορία, μνήμη και αναπαράσταση στο δημόσιο λόγο. Η αναπαράσταση του 1821 στο δημόσιο λόγο



On Wednesday, March 10, 2021, we were fortunate to have three guests—Christine Gundermann (Faculty, University of Cologne, Germany), Katie Stringer Clary (Faculty, Coastal Carolina University, USA), and George Poulados (Student, Hellenic Open University, Greece)—present different views and approaches to Public History courses. In the first 30 minutes, our three guests discuss and present their views and then audience interacts with the presenters and ask questions. Thomas Cauvin was the organizer of this discussion who is an associated professor specialised in public history and Head of the ‘Public History and Outreach’ Research Area at the Luxembourg Centre for Contemporary and Digital History (C²DH).